EVCİL HAYVANLARDA TÜMÖR ÇEŞİTLERİ
Tümör tek bir hücrenin anormal şekilde çoğalarak oluşturduğu bir hücre kitlesidir. Kansorojen olarak bilinen fiziksel, kimyasal veya biyolojik etkenler sayesinde Normal bir hücrenin genlerinde(yapı taşlarında) bazı değişiklikler olur ve hücreler çok hızlı üremeye başlarlar,böylece tümör hücresi oluşup gelişmeye başlar. Yeni hücreler şeklen ve metabolik açılardan farklılaşmışlardır. Tümör oluşumundaki faktörler çok farklı ve kompleksdir; bu nedenle de halen açıklanamayan nedenler de vardır.Ama asıl nedenin gen olduğu kabul edilir.
A-VİRAL KÖKENLİ TÜMÖRLER:
1- KEDİ LEUKOZU( FeLV): Kedilerde salya, idrar,dışkı,süt ve doğum yoluyla bulaşan viral bir hastalıkdır. Virus hücreye girer ve genlerdeki DNA dizilimleyle oynar.Geri dönüşümü olmayan anemi, immun yetmezlik, böbrek,karaciğer,dalak, mide barsak, akciğer gibi iç organlarda ve lenf nodüllerinde tümörler yapar.İshal,üremi, timus tümörleri,barsak tıkanıklıkları gibi sonuçlarda getirebilen bu hastalık genelde ölümle sonuçlanır.Aşısı olan bir hastalıktır.Teşhis özel kan testleriyle konur.Kanser tedavisi denenebilir.
2- BULAŞICI VENERAL TÜMOR(TVT): Dişi ve erkek köpeklerin cinsel yola bulaşan viral bir hastalığıdır. Genç ve cinsel aktif köpeklerde daha sık görülür. Penisde ve vaginada karnabahar görünümlü tümsekler görülür. Yayılma görülebilir. Biyopsi ile teşhise gidilir.Kemoterapiyle iyileşme şansı yüksek bir hastalıktır.Cerrahi tedaviyle kemoterapi beraber uygulanabilir.
B- GENİTAL ORGAN TÜMÖRLERİ: (HORMONEL KÖKENLİ):
Kedi ve köpeklerde özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, yumurtalık,meme, vagina, penis,testis ve hatta bazı çeşit deri tümörleri genellikle vücuttaki hormonel değişimlere bağlı olarak gelişir.Bu nedenle genç yaşlarda kısırlaştırma operasyonlarının doğru olarak yapılmış olması çok önemlidir; doğru bir kısırlaştırma,yani tüm yumurtalık ve rahmin hiç parça bırakılmadan alınmış olması ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek bir tümör riskini hemen hemen yok denecek bir seviyeye düşürür. Bu tür tümörler genelde operasyon ile alınır.Patolojisi kötü huylu çıkarsa ve hayvanın bünyesi sağlıklı ise kemoterapi ile birleştirilerek tedavi edilir.
C- KARIN BOŞLUĞUNDA YER OLAN TÜMÖRLER:
Karın bölgesinde şişlik ile seyreden esnek yada katı kıvamlı oluşumlardır. Karaciğer,dalak, pankreas, mide barsak tümörleri ileri yaşlarda kedi köpeklerde görülebilen türde tümörlerdendir.Dışkılama güçlüğü, kusma, iştahsızlık,şiddetli zayıflık gibi belirtiler izlenebilir. Röntgen, ultrason vb.ile teşhis edildikten sonra cerrahi olarak uzaklaştırılırlar. Kemoterapi gerekebilir.
Uzman Veteriner Dr. ÖZLEM ONAY